Geen belastinggeld voor hooggeschoolde onzin

Een week of twee geleden kreeg ik via Skepp een link naar de website van de Thomas More Hogeschool: een nascholing in homeopathie voor vroedkundigen. Daarop viel te lezen, naast de obligate wolligheden over ‘vitaliteit’ en ‘evenwicht’, dat homeopathie een ‘geschenk van onschatbare waarde’ is voor moeder en kind.
Wat doet een mens met zulke verontrustende informatie? In 140 karakters persen en zich vervolgens tot hashtag-activist ontpoppen natuurlijk! Op Twitter kwam de zaak in een stroomversnelling terecht. Wetenschapsjournalist Dieter De Cleene ontdekte dat de lesgeefster van de Thomas More Hogeschool op haar eigen website geschud water aanprijst tegen aids, malaria, leukemie, lepra en kanker. Zo gaat dat met waanbeelden. Aanvankelijk lijken ze onschuldig – het zijn toch maar suikerbolletjes? – maar voor je het weet hebben ze levensgevaarlijke nevenwerkingen.
Maar dan een aangename verrassing. Nog diezelfde dag laat de Thomas More Hogeschool van zich horen, bij monde van de directeur marketing en communicatie: ‘Homeopathie en andere fabels kunnen echt niet.’ De nascholing wordt geschrapt, het opleidingsaanbod opnieuw gescreend, en wij worden vriendelijk bedankt omdat we aan de alarmbel trokken. Een kwartier later is de webpagina offline. De algemeen directeur Machteld Verbruggen bevestigt per tweet: ‘Beleid Thomas More: evidence based only.’ Het volledige Twitter-drama van die dag kan je nalezen op kritischemassa.be, de sceptische website van Frank Verhoft.
Voor wie wel eens tot wanhoop wordt gedreven door de virtuele volière genaamd ‘Twitter’: zo kan het dus ook. Een dikke pluim voor de Thomas More Hogeschool voor de kordate reactie en de duidelijke keuze voor evidence based onderwijs.
Maar wat met die ‘andere fabels’? In het universum van de alternatieve geneeswijzen is homeopathie bij uitstek, in tegenstelling tot haar bereidsels, onzin van de meest zuivere en onverdunde soort. Een cursus waterschudden aanbieden aan een universiteit of hogeschool, voor eender welke aandoening en in eender welke opleiding, is een aanfluiting van de wetenschap. Maar homeopaten zijn niet de enige alterneuten die zich op slinkse wijze bij reguliere instellingen proberen binnen te wurmen, om zichzelf salonfähig te maken. Aan onze hogescholen vind je nog een stuk of wat andere dubieuze therapievormen, waarvoor de evidentie voor de werkzaamheid miniem of onbestaande is.
Kris Martens, psycholoog en doctorandus aan de KU Leuven, signaleerde er enkele op Twitter. Zowel de Karel de Grote Hogeschool als de Howest (in associatie met mijn UGent) bieden een postgraduaat in de acupunctuur aan, met uitgebreide aandacht voor de traditionele Chinese leer van de (onbestaande) Qi-energie en de leer der chakra’s. Aan de Vives Hogeschool (associatie KU Leuven) kan je neuro-linguïstisch programmeren volgen, een pseudowetenschappelijke trukendoos voor het ‘programmeren’ van gedrag en gedachten.
Dat homeopaten het mogen schudden bij Thomas More is goed nieuws. Maar is het niet hoog tijd dat alle hogescholen eens met een fijne evidence based kam door hun opleidingsaanbod gaan? Dat is kennelijk zo’n kluwen tegenwoordig dat een kat (lees: algemeen directeur) er haar jongen niet in terugvindt, tenzij ze er door een blauw vogeltje op wordt gewezen.
Laat duizend bloemen bloeien buiten de universiteiten en hogescholen. Maar verkwansel geen belastinggeld aan hooggeschoolde onzin.
(dS Avond – 20/7/17)