Bio

Bio (Nederlands)

Portret van Maarten Boudry door Koen Broos

Dr. Maarten Boudry (°1984) is wetenschapsfilosoof en vooruitgangsdenker. Hij schrijft en spreekt over een brede waaier aan onderwerpen: waarom de wereld niet naar de knoppen gaat, hoe klimaatbeleid (niet) aan te pakken, over de valkuilen van ons brein, over de zegeningen van groei en technologische innovatie, over ideologie en religieus fundamentalisme, de evolutie van Artificiële Intelligentie, en waarom mensen in rare dingen geloven. Hij is de eerste houder van de Leerstoel Etienne Vermeersch over kritisch denken aan de UGent, en de oprichter van de video-podcast Verboden Terrein over gevaarlijke ideeën in de wetenschap.

Naast tientallen publicaties in wetenschappelijke tijdschriften en een veelvoud van opiniestukken en essays in het Nederlands en Engels, schreef Boudry zes boeken voor een breder publiek. Zijn laatste pennenvrucht, Waarom het klimaat niet naar de knoppen gaat (als we het hoofd koel houden), verscheen in 2021 bij Prometheus. Daarin legt hij uit hoe we het klimaatprobleem kunnen oplossen door ideologische keurslijven af te werpen en in te zetten op oplossingen die écht werken, zoals kernenergie. Eerder schreef hij Eerste hulp bij pandemie. Van Achterafklap tot Zwarte Zwaan (2021, met Joël De Ceulaer), Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat (2019), Alles wat in dit boek staat is waar (en andere denkfouten) (2019, met Jeroen Hopster), Illusies voor gevorderden. Of waarom waarheid altijd beter is (2015), en De ongelovige Thomas heeft een punt (2011, samen met Johan Braeckman).


Bio (English)

Dr. Maarten Boudry is a philosopher of science and first holder of the Etienne Vermeersch Chair of Critical Thinking at Ghent University. He published over 40 papers in academic journals on pseudoscience, cultural evolution, conspiracy theories, climate policy, science and religion, reasoning fallacies, metaphors in science, and evolutionary epistemology. Together with Massimo Pigliucci, he edited Science Unlimited? On the Challenges of Scientism (2018) and Philosophy of Pseudoscience. Reconsidering the Demarcation Problem (2013). He also wrote six books in Dutch on science and philosophy for the general audience.