Apocalyps, boetedoening, soberheid, aflaten, zonde, zelfkastijding en profeten – Is de klimaatbeweging een religie?

Is de klimaatbeweging een religie, een ontgoddelijkte versie van christelijk ondergangsdenken? Natuurlijk mogen we niet te lichtzinnig omspringen met zulke vergelijkingen. In tegenstelling tot christelijke waanbeelden over het Einde der Tijden, heeft de klimaatbeweging namelijk een zekere basis in feiten en wetenschap (al zal je nergens in IPCC-rapporten een basis vinden voor “miljarden doden” of “collectieve suïcide”). Maar de parallellen met christelijke geloofsartikelen – zondeval, boetedoening, apocalyps, soberheid, aflaten, zelfkastijding – zijn zo talrijk dat je niet om de vraag heen kunt: is de klimaatbeweging verveld tot een religie? Bij de podcast van Jort Kelder heb ik een uur tijd gekregen om mijn hele betoog over klimaat en vooruitgang uiteen te zetten, met de vergelijking “klimaat = kerk” als kapstok.

Deze aflevering werd opgenomen in Amersfoort na een voorafgaand debat op NPO Radio 1 (zie hieronder). Ik ben wel best tevreden mee, en er kwamen ook goede vragen vanuit het publiek achteraf!

De aflevering verschijnt ook als audio-podcast in twee delen, hierbij alvast het eerste deel.

En hier het voorafgaande debat over groei en degrowth op NPO Radio 1. Overigens, dit overkomt me nu al de tweede keer: na een publiek klimaatdebat loopt de degrowth-aanhanger van dienst achteraf boos weg zonder een handdruk of groet (en ook boos op redactie). Echte sportievelingen, die degrowthers!