Over IQ en erfelijkheid: een ideologisch mijnenveld

Met gepaste trots stel ik de vierde aflevering voor van mijn videopodcast Verboden Terrein over gevaarlijke ideeën in de wetenschap, een initiatief binnen de Leerstoel Etienne Vermeersch aan de Universiteit Gent (hier vind je een interview over waarom ik deze podcast heb opgericht). Onze eminente gast: psycholoog Han van der Maas.

Is intelligentie erfelijk bepaald? Het is één van de gevaarlijkste vragen die je je vandaag als wetenschapper kan stellen. Dit onderzoeksveld heeft een onfrisse geschiedenis, die nauw verwikkeld is met eugenetica, genetisch determinisme en zelfs raciaal suprematiedenken. Toch schrijdt het onderzoek naar de erfelijkheid van intelligentie (en talloze andere mentale eigenschappen) gestaag verder. Maar hoe onderscheiden we wetenschappelijk onderbouwde ideeën van gevaarlijke speculatie en racistische onzin? Is intelligentie echt erfelijk, en hoe dan? Samen met onze gast Han van der Maas, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en een wereldautoriteit op het vlak van intelligentie, laveren we door dit ideologische mijnenveld.

Dit is wellicht het explosiefste onderwerp van de podcast totnogtoe, en meteen ook de langste aflevering, met een stevige brok wetenschap. We hebben het over tweelingenonderzoek, de g-factor, erfelijkheidscoëfficiënten, sociale ongelijkheid, de Simpsons-paradox, polygene scores en het ‘red pill’-effect. En over waarom we allemaal slimmer worden (zeker na het beluisteren van deze podcast).

Deze aflevering is ook in audioformaat te beluisteren via Spotify, Google Podcasts, Apple Podcast en andere podcast-kanalen:

Rss-feed van de podcast: