Hoe komen we tot waarheid in tijden van pandemie? Gesprek bij De Nieuwe Wereld

Vorige week was ik te gast bij De Nieuwe Wereld om te praten over wetenschap, scepticisme, onzekerheid, tunneldenken en het onvermijdelijke virus. Het gesprek duurde een stuk langer dan gepland, bijna een uur en een kwartier. Waar krijg je tegenwoordig nog zoveel tijd en ruimte om een onderwerp grondig uit te spitten, zonder onderbrekingen? Je mag zeggen van die nieuwe media-kanalen wat je wil, maar zulke gesprekken bieden toch een grote meerwaarde tegenover de reguliere media, waar je al blij mag zijn als je een kwartier krijgt om je punt te maken (en ja, ik ken ook de nadelen, wees gerust).

Toch enige achtergrond bij de totstandkoming van dit gesprek: De Nieuwe Wereld probeert al maanden een debat op poten te zetten tussen mij en Mattias Desmet en/of Sam Brokken. Dat siert hen zeker, want ze weten dat ik harde kritiek heb op deze heren, die vaak op hun kanaal komen opdraven om over de pandemie te praten (en daarbij allerlei onzin verkopen). Maar telkens opnieuw is dat plan afgesprongen, om diverse redenen. Vorig weekend leek het dan toch eindelijk zover, maar na veel verwarring over de samenstelling van de tafel heeft Mattias er uiteindelijk toch weer de stekker uit getrokken. Het kwam erop neer dat hij niet zonder Sam Brokken in debat wou.

Niettemin heb ik begrepen dat Mattias nog steeds bereid is tot een debat (bij voorkeur een kwartet samen met Sam Brokken en Joël De Ceulaer), dus ik hoop dat het er nog steeds van komt! Gelukkig stelde gespreksleider David Van Overbeek wel kritische vragen. Omdat er twee ramen open stonden plus een grote ventilator bij het raam, en omdat er niemand anders in de kamer was, heb ik het gesprek zelfs zonder mondmasker gedaan (dat praat toch iets vlotter!)

Het gesprek is ook beschikbaar als podcast: