Interview in Elsevier: ‘Ondanks alles blijf ik een linkse jongen’

Een uitgebreid interview in Elsevier Weekblad deze week. Ik ben er wel tevreden over, en heb geprobeerd om openhartig te zijn over een aantal onderwerpen. Over wafelijzermoraal, Zwarte Piet, de Wet van Behoud van Gezeik, kernenergie, Thierry Baudet, het coronavirus, bio-landbouw, westerse zelfkastijding, en mijn geboortedorp Moorslede. En waarom ik “ondanks alles” een linkse jongen blijf. Fragmentje hieronder, als voorproefje. Voor het volledige interview zal je naar de krantenwinkel moeten snellen!

Of hij nooit eens moe wordt? Niet als het gaat om het klimaatbeleid. ‘Ik stelde gewoon vast dat bijna niemand in België het opnam voor kernenergie. Dat is de reden dat ik me ermee ben gaan bemoeien. Er worden concrete beslissingen genomen met concrete gevolgen.’

Anders is het met het mede dankzij Black Lives Matter opgelaaide racismedebat. ‘In de jaren zestig had je dolgedraaide activisten die op campussen zotte dingen uitkraamden. Aan de andere kant stonden de aanhangers van white supremacy. Die twee groepen voedden elkaar. Sylvana Simons en Thierry Baudet voeden elkaar ook. Hoe extremer Simons is, hoe meer Baudet profiteert. Hij zal de slavendrijvers van de West-­Indische Compagnie blijven verdedigen.

‘Ik ben het beu geraakt. Je schiet er niets mee op. Iedereen draait rondjes, zwelgt in het eigen gelijk en zweept elkaar op. Ik denk niet dat ik als intellec­tueel het grote verschil ga maken in dat debat. De staat kan controleren op discriminatie. Daar ben ik voor. Maar daar ga je het probleem niet mee uitroeien. De historische sociologische data laten zien dat er minder discriminatie is, dat het met de aanvaarding van mensen met een andere huidskleur steeds beter gaat. Het debat geeft een heel andere indruk.’