Windmolens of kerncentrales? Maakt geen verschil uit voor het klimaat

  • Blog

Wat een onzin van energieproduct Eneco in hun nieuwe advertentie. Noch kerncentrales noch windmolens stoten een gram CO2 uit. Dat “onze kinderen de dupe worden” van een tijdelijke stillegging van een windmolenpark ten voordele kernenergie, slaat dus nergens op. Voor het klimaat is dat een nuloperatie. Wees eerlijk, beste Eneco: dit draait enkel om jullie winstcijfers en jullie aandeelhouders.

Het weze hen overigens gegund: een bedrijf is er nu eenmaal om winst te maken. Maar van politici verwacht je beter dan dat ze klakkeloos meelopen in dergelijke promopraatjes, zeker als die een loopje met de waarheid nemen (we kijken naar geen enkele partij in het bijzonder).

En dan die analogie met bio-groenten. De ironie is dat biologisch voedsel in vele opzichten minder duurzaam is, omdat het meer landverbruik vergt, minder opbrengt, en afhankelijk is van dierlijke mest. Het is bovenal een luxeproduct voor rijke westerlingen. (Niets tegen bio-boeren hoor: ik winkel ook bij het Hinkelspel in Gent, zéér lekkere kaas!)

Als Engie zoveel onzin zou verspreiden, stond iedereen op zijn achterste poten (en terecht). Het is niet omdat een bedrijf zichzelf een “groen” imago aanmeet dat het een liefdadigheidsinstelling wordt. Zowel Eneco als Electrabel willen ons stroom verkopen, daar draait het uiteindelijk om. En niemand wil dat zijn centrale wordt stilgelegd in coronatijden.