Vanavond om 19u: Openingscollege Leerstoel Etienne Vermeersch – ‘Hoe klimaatopwarming (niet) aan te pakken. Over ideologie en wetenschap’

Vanavond om 19u geef ik mijn derde openingscollege aan de UGent voor de Leerstoel Etienne Vermeersch. Om 19u in het UFO, maar ook te volgen via livestream hieronder. Iedereen van harte welkom!

Hoe klimaatopwarming (niet) aan te pakken. Over ideologie en wetenschap

Fossiele brandstoffen waren een fantastische trapladder in de geschiedenis van menselijke vooruitgang, maar ze zorgden voor een ernstig neveneffect: de gevaarlijke opwarming van ons klimaat. Leven wij (in het westen) boven onze stand? Is het tijd om economische groei af te zweren? Was de industriële revolutie een vergissing? Hoe kunnen we terug in harmonie met de natuur leven? De diagnose van het klimaatprobleem is eenvoudig (te veel broeikasgassen), maar simpele problemen hebben niet altijd simpele oplossingen.

In deze lezing plaatst Maarten Boudry het klimaatprobleem in de bredere context van menselijke vooruitgang en hoe we ecologische problemen oplossen. Onze huidige aanpak van klimaatopwarming heeft helaas meer te maken met ideologie dan met wetenschap. Om de grootste uitdaging van de eeuw het hoofd te bieden, moeten we rationeel nadenken en ons bevrijden van ideologische keurslijven.