Ook wie allergisch is aan alarmisme, mag bang zijn voor Covid-19

  • Blog
(Facebookpost van 10 maart 2020)

Voor wat het waard is: ik heb een flinke allergie voor alarmisme en doemdenken, maar ook ik maak me zorgen over #COVID19, omwille van de redenen die filosoof Rogier De Langhe hier helder samenvat in De Tijd. Hier spreekt geen medisch expert, maar ik heb wel wat onderzoek gedaan naar statistische drogredenen en risicoanalyse.
Eerste misvatting: relativerende vergelijkingen met andere doodsoorzaken zijn in het beste geval misleidend, vaak gewoon onzinnig. Natuurlijk gaan er veel meer mensen dood in het verkeer, maar verkeersdoden en hartaanvallen volgen geen exponentiële curves. En ons brein kan heel slecht overweg met exponentiële curves. Denk aan de parabel van de uitvinder van het schaakbord, die als beloning een paar rijstkorrels wou van de koning: eentje voor het eerste vak, 2 voor het tweede, 4 voor het derde, enz. Geen probleem, zei de koning! Tegen het laatste en 64e vak mocht hij 210 miljard ton rijst betalen, genoeg om een heel continent mee te bedekken.
Cruciaal voor exponentiële curves is de ‘verdubbelingstijd’. Die hebben we niet rechtstreeks voor Corona, wegens het ‘dark number’ van niet-gerapporteerde zieken. Wel hebben we de (voorlopige) verdubbelingstijd van gerapporteerde gevallen: https://ourworldindata.org/coronavirus Exponentiële curves lijken in het begin erg onschuldig, waardoor je het gevaar onderschat, maar daarna gaan ze plots door het dak. De exponentiële fase van de Corona-curve zal niet blijven duren (niets kan eindeloos doorgroeien), maar we weten nog niet wanneer ze afremt.
Nog een andere misvatting: voor gezonde mensen zijn symptomen van COVID-19 relatief mild (vandaar ‘dark number’ van niet-gerapporteerde zieken). Volgens sommigen panikeren we daarom nodeloos. Maar daar gaat het niet om. Een kleine groep heeft intensieve zorgen nodig. En ons gezondheidssysteem heeft slechts een beperkte capaciteit. Als de groeicurve te snel verdubbelt, dan kan ons gezondheidssysteem overweldigd worden. Zie hier: https://www.weforum.org/…/this-one-chart-shows-why-minimiz…/ Hygiënemaatregelen voor gezonde mensen zijn dus nodig om de groeicurve ‘af te vlakken’. Dat je er zelf niet aan dood gaat, is irrelevant.
Tot slot, nogmaals: ik ben geen medisch expert. Maar ook medische experts die te weinig statistisch onderlegd zijn, kunnen zich vergissen. Beste bron van betrouwbare globale data is (zoals steeds) OurWorldInData, en bij ons in België Marc Van Ranst viroloog (voor zijn tegenstanders: maak even abstractie van uw persoonlijke afkeer van de man).