Chemtrails en Tamiflu

(dS Avond – 11 april 2014) 
Hebt u ook weleens het gevoel dat niets is wat het lijkt? Dat ons een rad voor de ogen wordt gedraaid? Dat zelfs een baken van vertrouwen als dS Avond een lappendeken van leugens is, ontsponnen aan de weefgetouwen van sinistere machthebbers, waarvan wij allen de klos zijn? (Vul hier zelf uw omineuze verwijzing naar 1984 in)
Dan had u gisteren aanwezig moeten zijn bij de uitreiking van de Skeptische Prijzen in Leuven. De Skeptische Put, een onderscheiding van de vereniging Skepp voor wie zich onverdienstelijk maakte in de verspreiding van pseudowetenschap en andere onzin, werd er toegekend aan Peter Vereecke, sinds hij de burgemeestersjerp in Evergem aan de wilgen hing één van Vlaanderens meest beruchte complotdenkers.
Ziet u soms die witte rookslierten die vliegtuigen achterlaten? Onschuldige condensatiesporen volgens luchtvaartexperts, maar zwanger van onheil volgens Vereecke en consorten. In het grootste geheim worden wij met zijn allen besproeid, met gifstoffen, zware metalen, ziekmakende micro-organismen, nano-robots en dies meer. Dezelfde heksenbrouwsels worden bij ons ingespoten onder het mom van ‘vaccinaties’: zij vergiftigen onze lichamen, knechten onze geesten, en breken onze mentale weerstand voor de nakende totalitaire samenleving.
Peter Vereecke was moedig genoeg om de honneurs waar te nemen gisteren in Leuven. Na zijn ontvangstrede kruiste hij de degens met de onvolprezen media-arts Marleen Finoulst, de oprichtster van het medische magazine BodyTalk die de (pdw)trofee – de positieve tegenhanger van Vereeckes onderscheiding – in de wacht sleepte. Over vaccinaties had zij wel een eitje te pellen met de ex-burgervader. In de zetel posteerden ook filosoof Johan Braeckman en Ruben Mersch, auteur van Oogklepdenken. Dat leidde tot een fascinerend dovemansgesprek.
Weldenkende lieden doen vaak betuttelend over fantasten als Vereecke. Het zouden psychiatrische gevallen zijn, die je vooral tegen zichzelf moet beschermen. Of je laat ze beter ongemoeid, vermits ze toch niemand kwaad berokkenen. Geen van beide stellingen snijdt hout.
Peter Vereecke is een charmante en welbespraakte man, die er niet voor terugdeinst om zich in de mantel van Galileo te hullen en op te tornen tegen medische en wetenschappelijke experts. En onschuldig? Rabiate antivaccinatie-propaganda maakt dodelijke slachtoffers: het mazelenvirus woekert waar de antivax-propaganda van Vereecke en co aanslaat.
Daarbij komt dat Vereecke niet altijd ongelijk heeft. Belangenvemenging tussen wetenschap en industrie is geen fantasie. Deze week bleek dat de griepremmer Tamiflu, die westerse overheden in tijden van grieppaniek massaal aankochten bij de farmareus Roche, weinig meer dan een lapmiddeltje is. Al die jaren heeft Roche zijn onderzoeksdata angstvallig afgeschermd, in de wetenschap dat ze een miljardenwinsten boekte met een (kwansuis) lege doos. Dergelijke schandalen zijn koren op de molen van complotdenkers.
Gelukkig toont de griepsaga aan dat doofpotten niet eeuwig gesloten blijven. Scepsis over de baten van griepremmers bestond ook al veel eerder. Een grootschalig complot genre Vereecke, is bijzonder onwaarschijnlijk. De sociale instituten van wetenschappers zien er net op toe dat klokkenluiders rijkelijk beloond worden, als ze met harde feiten voor de dag komen.
Maar dan moeten we er ook mee durven in debat gaan. En ze niet zomaar betuttelen als rijp voor de witjassen.